Spurs uštedrili Oklahome 35-bodový výprask, v sérii vedú 2:0

22.05.2014 Celý región

New York 22. mája (TASR) - Basketbalisti San Antonia zvíťazili v noci na štvrtok v druhom stretnutí finále play off Západnej konferencie zámorskej NBA nad Oklahomou City 112:77. V sérii hranej na štyri víťazstvá vedú Spurs 2:0 na zápasy, ďalší duel je na programe v noci na pondelok.

San Antonio potvrdilo stúpajúcu tendenciu svojich výkonov v tohtoročnej nadstavbovej časti a súperovi z Oklahomy v stredu nedalo žiadnu šancu. Už v prvom súboji série sa ukázalo, ako veľmi Thunder chýba zranený Serge Ibaka. Absencia elitného blokára a defenzívneho špecialistu, pre ktorého sa sezóna po zranení lýtkového svalu predčasne skončila, bola v druhom súboji ešte viditeľnejšia. Hostia ako-tak držali krok so Spurs iba v úvodnej štvrtine, ktorú vyhrali 26:24. Potom však palubovku na radosť vypredaného AT&T Centre ovládli domáci hráči. "Ostrohy" totálne rozobrali defenzívny systém súpera a zo zápasu urobili jednoznačnú záležitosť. Prvý polčas vyhrali 58:44, ich dominancia pokračovala aj v tretej časti hry, po ktorej viedli Texasania až o 29 bodov. Záverečná dvanásťminútovka sa už len dohrávala, k slovu sa tak dostali aj kompletné lavičky. Hlavnou ofenzívnou zbraňou Spurs bola dvojica rozohrávačov Danny Green - Tony Parker. Prvý menovaný zaznamenal všetkých 21 bodov spoza trojkového oblúka, Parker pridal k 22 bodom aj šesť asistencií. "Splnili sme si úlohu, vyhrali doma obe stretnutia. Možno to výsledkovo vyzeralo dosť jednoznačne, ale ja som presvedčený, že Oklahoma bude na svojej palubovke nebezpečnejšia," uviedol po zápase Parker, ktorého iba jedna finálna prihrávka delí od méty 1000 asistencií v play off v kariére. Pred ním túto hranicu pokorili v histórii súťaže iba deviati hráči.

Opory nezabrali

Thunder sa duel vôbec nevydaril, sklamali aj tradičné opory Kevin Durant s Russellom Westbrrokom. Tí premenili z poľa chudobných 13 zo 40 pokusov a celkovo zaznamenali iba spoločných 30 bodov, čo bolo o 26,6 bodu menej, ako bol ich dovtedajší priemer v zápasoch play off. Oklahomský tréner Scott Brooks po 35-bodovom výprasku iba ťažko hľadal slová. "Nikto z nášho tímu neodviedol svoj štandard a to platí aj o mne. Hrali sme dobre iba polovicu jednej štvrtiny. Na dnešný zápas musíme čo najrýchlejšie zabudnúť a pripraviť sa na najbližšie dve stretnutia, ktoré hráme pred vlastnými fanúšikmi," krútil po súboji nespokojne hlavou Brooks. Jeho zverenci sa teraz pokúsia napodobniť sériu spred dvoch rokov. V konferenčnom finále 2012 vyhralo San Antonio nad Oklahomou prvé dva súboje, ale Thunder potom zlepšenými výkonmi zvrátili nepriaznivý stav a napokon postúpili do súbojov o titul. "Všetci to máme v pamäti, teraz musíme urobiť presne to isté. Máme niekoľko dní na oddych, načerpáme fyzické i psychické sily a pôjdeme do odvety," povedal Durant. On a jeho spoluhráči budú mať na relax tri dni, tretí zápas série sa hrá v Oklahome v nedeľu večer.

NBA - play off:

Západná konferencia - finále

SAN ANTONIO - OKLAHOMA CITY 112:77 (24:26, 34:18, 33:18, 21:15)
Najviac bodov: Parker 22, Green 21, Duncan 14 (12 doskokov) - Durant a Westbrook po 15, Lamb 13, 18.581 divákov
/stav série: 2:0/
 

Vyberte región